8.02.2010

kruh

Zapisano pod: Mix — vlaho 8.02.2010 ob 13:27

Danes sem sprobal recept za kruh, ki sem ga našel tukaj in je ratal fantastično dober. Po strukturi je enak trgovinskemu (martinov, jelen in podobni kruhi s tistimi velikimi luknjami) in se ne drobi in suši kot ostali doma pečeni kruhi, recept pa bi znal slediti čisto vsak, gre pa nekako tako:

3 skodelice moke
1+3/4 skodelice mlačne vode
1 čajna žlička soli
pol vrečke suhega(!) kvasa

V posodi dobro na suho premešamo moko, sol in kvas, potem dodamo vodo in sestavine samo dobro premešamo s prsti. Testa ne poskušamo mesiti, ker je preveč mokro in lepljivo, tako da ne bi šlo. Posodo prekrijemo s folijo, vrečko, pokrovom ipd., ter pustimo na sobni temperaturi 12 – 16 ur. V tem dolgem času vzhajanja je fora tega kruha, saj se v tem času sprosti gluten in ustvari naravna kislost testa, kar nam da željene rezultate (sam sem zmešal sestavine zvečer, kruh pa spekel naslednji dan).

Pečico segrejemo na 230′C in v njej istočasno segrejemo ognjevarno posodo s pokrovom (glinena, steklena…). Testo stresemo v segreto posodo (z malo papirja za peko spodaj, da se ne bi slučajno kaj prijemalo), pokrijemo in pečemo pokrito pol ure, potem pa odkrito še 15 minut. Vzamemo ven, zavijemo v čisto krpo, ter počakamo eno uro da se zadeva ohladi. Vmes kruh parkrat obrnemo, da se zaradi vročine in vlage preveč ne navlaži. Ker ni treba nič mesiti je, če odštejemo čas hajanja in peke dela za 5 minut, okus pa je zares izvrsten.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. | TrackBack URL

Komentiraj

XHTML ( Uporabite lahko naslednje tag-e ): <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> .

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !